Revista de HR: Studiu de caz: Societate aflata in dizolvare. Ce se intampla cu salariatii?

Studiu de caz: Societate aflata in dizolvare. Ce se intampla cu salariatii?

Buna! Astazi vom analiza cazul unei societati aflate in faza finala de dizolvare, radiere. Angajatorul nu mai are contracte active, dar are contracte suspendate.
Conform art. 56 alin. (1) lit. (a) din Legea 53/2003 - Codul Muncii cu modificarile si completarile ulterioare, contractul de munca inceteaza de drept:
la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii.
In cazul contractelor de munca suspendate, art. 49 din Codul Muncii face referire la situatia acestora:
Alin. (5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
Alin. (6) In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Astfel, atunci cand intervine o cauza de incetare de drept aceasta preleveaza. In concluzie, contractele de munca inceteaza de drept la dizolvarii angajatorului persoana juridica.
Ce se intampla cu salariatii?
Dupa incetarea contractului de munca, acestia pot depune dosarul pentru indemnizatia de somaj, daca indeplinesc conditia stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 anterioare depunerii cererii.
La incetarea contractului de munca, angjatorul are obligatia de a elibera angajatului, la cererea acestuia, urmatoarele documente:
- decizia de incetare a contractului de munca;
- nota de lichidare;
- adeverinta de vechime (angajatorul are obligatia de a elibera adeverinta de vechime conform H.G. 877/2016);
- adeverinta cu baza de calcul privind concediile medicale pe ultimele 6 luni;
- adeverinta de venit (ce inlocuieste fisa fiscala).