Revista de HR: 7 greseli pe care s-ar putea sa le faci atunci cand iti cauti un job

7 greseli pe care s-ar putea sa le faci atunci cand iti cauti un job

Uneori cei care sunt in cautarea unui job depun nenumarate CV-uri, dar luni de zile nu primesc niciun raspuns din partea angajatorilor. In astfel de situatii, doritorii de joburi considera fie ca angajatorul a ales alt candidat mai bine pregatit, fie ca au fost nedreptatiti intr-un fel sau altul.

Realitatea poate fi insa departe de ceea ce isi imagineaza cei care isi depun CV-urile aproape zilnic: greseala s-ar putea sa fie doar a candidatilor. In fapt, s-ar putea sa fie chiar cele 7 greseli majore pe care le fac foarte multi aplicanti atunci cand isi depun CV-ul.

In primul rand, o persoana aflata in cautarea unui job nu ar trebui sa isi neglijeze profilul online. Fotografiile din vacanta la mare incarcate pe Facebook il pot face pe angajator sa treaca imediat la urmatorul CV. Alege cu grija ce informatii personale publici pe Internet si ai grija ca in permanenta brandul personal sa denote profesionalism.

In al doilea rand, greselile de gramatica sau de ortografie sunt o bariera destul de importanta in obtinerea unui job. Multe dintre companii, in functie de profil, au inclus in interviu si teste care sa arate ca potentialul angajat cunoaste temeinic regulile de scriere corecta.

Mai apoi, candidatii romani nu obisnuiesc sa redacteze scrisori de multumire dupa interviu. Chiar daca nu stii inca daca vei primi jobul, este bine sa scrii macar un e-mail formal prin care sa multumesti pentru ca ai fost chemat la interviu.

O alta greseala pe care o fac multi candidati este dorinta de a afla, inca de la inceputul interviului, care este salariul oferit de angajator. Astfel, ar putea sa para foarte usor ca singura ta motivatie sunt banii si ca, mai mult decat atat, conditionezi continuarea interviului prin raspunsul pe care il astepti de la angajtor in ceea ce priveste salariul.

Un alt sfat: nu-ti trimite CV-ul directorului general al unei companii. Cei din resursele umane sunt angajati cu un motiv, astfel ca nu vei avea prea mari sanse ca directorul sa isi piarda vremea uitandu-se peste CV-ul tau. Cel mult, vei lasa impresia ca nu respecti departamentul de HR.

Nu uita sa modifici CV-ul si scrisoarea de intentie in functie de fiecare job la care aplici. Asta nu inseamna nici pe departe sa inventezi pentru a corespunde cerintelor respective, ci sa iti adaptezi capacitatile si sa iti formulezi scrisoarea de intentie astfel incat sa pui accentul pe ceea ce detii deja si care s-ar potrivi jobului respectiv.

Nu te opri din vanatoarea de joburi. Chiar daca ti se pare ca te-ai descurcat de minune la ultimul interviu si ca vei obtine cu siguranta postul, nu te opri din cautarea altor joburi. Pana nu ai garantia ca angajatorul te-a ales pe tine, fie ca te anunta telefonic sau prin e-mail, si pana nu semnezi cu acesta contractul, nu renunta sa iti folosesti timpul in identificarea unor noi oportunitati!
<Articol preluat dupa www.legislatiamuncii.ro>